Morgenrundstykker 

gær salt vand hvedemel

Ingredienser:
5-10 g gær (jo længere hævetid des mindre gær), 1 spiseske groft salt, 5-7 dl vand (5-20 grader) og ca.1 kg hvedemel (så gluten/proteinholdigt som muligt) 


foto er link til et større 
 

Dej:
Hæld saltet over gæren i bunden af et dejfad; saltet får gæren til at flyde ud, og rør da salt og gær sammen; hæld vandet i; tilsæt mel og rør rundt indtil dejen er ensartet, tykt-flydende og sej. Dæk fadet med et vådt viskestykke og stil køligt (5-10 grader) natten over. Hævningen kan speedes op ved at bruge mere gær og stille dejen ved stuetemperatur, fx 25g gær + et par timer på radiatoren, men smagen bliver ikke så god.


Bagning:
Efter hævningen fordeles med en stor ske ca. 20 klatter dej ud på bagepapir. Efter ca. 20 minutter i en 230-250 grader varm varmluftovn  hældes de gyldne, færdige rundstykker ud på en rist (uden bagepapiret). 

Ovne er forskellige, og man må prøve sig frem. Skorpens sprød- eller hårdhed kan skrues op og ned ved at følge mange eller få af anvisningerne nedenfor til højre eller til venstre:

 

Hård, tykkere skorpe
Tør ovn, ovn og plade 250 grader varm fra starten, varmluftblæser tændt, spjæld åbent, lind på ovnlågen i 15 sekunder ca. 5 minutter efter dejen er sat ind

Blød, tyndere skorpe
Kold bageplade, lukket spjæld, ingen varmluftblæser, 200 grader, våd ovn (fad med kogende vand i bunden), overbrus med jævne mellemrum dejen med koldt vand